Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

RURAL-Manager 30-04-2010

 

Vezi Oferta Programului de Educatie Manageriala RURAL-Manager 


Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, in calitate de initiator si lider de consortiu, a implementat in perioada ianuarie 2009 - aprilie 2010 proiectul strategic “Rural-Manager” (www.ruralmanager.ro).

Rural-Manager este un proiect inovativ, de pregatire non-formala pentru mici sau viitori intreprinzători, din mediul rural, care vor deveni un motor si un exemplu de dezvoltare pentru regiunile vizate. Prin proiect, nevoile de educatie si asistenta personalizata ale micilor sau viitorilor intreprinzători, au fost cercetate profesionist, iar programul a fost adaptat continuu pe necesitati punctuale specifice. Ulterior cercetarii, grupul tinta de mici si viitori intreprinzatori a parcurs un proces amplu de instruire moderna si consultanta in dezvoltarea afacerii.

Obiectivul general al proiectului Rural-Manager a vizat dezvoltarea cunostintelor, abilitatilor si comportamentului antreprenorial si managerial modern pentru mici sau viitori intreprinzatori, din mediul rural, in special tineri, care, prin dezvoltarea propriilor afaceri, pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare in regiunile Nord-Est, Centru si Sud-Est.

Grupul tinta al proiectului a fost compus din intreprinzatori si viitori intreprinzatori din mediul rural, care pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare prin dezvoltarea propriilor afaceri din regiunile NE, Centru si SE.
Judete vizate:
Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui)
Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu)
Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Tulcea, Constanta)

De utilitatea acestui proiect au beneficiat 1576 persoane, actuali si viitori intreprinzatori din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Centru şi Sud-Est, obiectivul asumat fiind doar de 900 beneficiari. Statistica celor 1576 benefiari directi ai proiectului este structurata astfel: 562 femei, 1206  rezidenti in mediul rural, 376 persoane ocupate in agricultura de subzistenta, 779 intreprinzatori/manageri, 173 persoane fizice autorizate,16 persoane apartinand grupurilor vulnerabile dintre care 13 rromi si 3 persoane cu dizabilitati, 75 someri.

In cadrul Rural-Manager au fost organizate 18 conferinte judetene, in lunile martie-aprilie 2009, in vederea promovarii culturii manageriale si motivarii intreprinzatorilor pentru inceperea unui proces de educatie antreprenoriala, in vederea imbunatatirii performantei, cresterii accesului la finantare, insusirii de bune practici si idei de succes nationale si internationale, la care au participat 1413 actuali si viitori intreprinzatori.


Prin proiect a fost realizata o cercetare cantitativa si calitativa asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere, in mediul rural din regiunile NE, Centru si SE, la care au participat 942 de persoane. In urma acestei cercetari a fost realizata brosura Antreprenoriat Rural 2009, disponibila pe site si tiparita in 1000 exemplare.

In cadrul proiectului s-a oferit consultanta personalizata unui numar de peste 395 persoane, prin intermediul a 18 consultanti organizati in 9 birouri regionale. In urma oferirii de asistenta personalizata, obiectivele proiectului au fost depasite, reusindu-se obtinerea unor rezultate practice concrete in pregatirea si depunerea de cereri de finantare in vederea accesarii de catre beneficiari a fondurilor nerambursabile.

In cadrul proiectului, au fost furnizate servicii de instruire, consiliere si sprijin pentru manageri, mici sau viitori intreprinzatori prin intermediul unui portal inovativ - instrument integrat, ce a continut: o platforma de e-Learning, consultanta si networking, o platforma e-business de promovare a produselor si serviciilor beneficiarilor si un site al proiectului ce s-a constituit intr-un centru de resurse in continua dezvoltare, la dispozitia participantilor si persoanelor interesate din mediul rural.

In perioada august 2009 - martie 2010, au beneficiat de educatie manageriala 401 cursanti ai „Programului de instruire manageriala si consultanta Rural-Manager”. Disciplinele studiate in cadrul programului e-Learning: Management strategic, Management financiar, Management de proiect, Plan de afacere, Initiere IT pentru afaceri.
Pentru a marca finalizarea proiectului si premierea absolventilor s-au realizat 3 conferinte de diseminare a rezultatelor proiectului in randul a peste 300 de beneficiari si membri ai echipei de proiect.

Consideram ca Rural-Manager este un proiect de succes, prin implementarea caruia s-au depasit tintele asumate. O consecinta a dezvoltarii acestui instrument integrat este crearea unei retele de cooperare intre  beneficiari pentru facilitarea transferului de bune practici si initierea de parteneriate intre acestia. Portalul integrat - Platforma de e-Learning, consultanta si networking, platforma e-Business şi site-ul, faciliteaza in continuare cooperarea dintre beneficiarii din toate regiunile si crearea unei retele interregionale.

Rural-Manager este o initiativa complementara proiectului strategic RURAL-Antreprenor, cofinantat din FSE, implementat de FNTM in perioada 2010-2012 in celelalte 5 Regiuni de dezvoltare ale Romaniei - Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Bucuresti-Ilfov (23 judete).

Rural-Manager a fost implementat in parteneriat cu organizatiile Centrul de Training si Dezvoltare al Asociatiilor Angajatorilor din Bavaria - bfz gGmbh, S.C. Siveco Romania SA si Asociatia Euro<26 Romania.
Proiectul a fost selectat in cadrul POSDRU si cofinantat din Fondul Social European. Proiectul, cu o valoare de circa 8.85 milioane lei, are contractul de finantare POSDRU/13/5.2/S/8.

In perioada de sustenabilitate proiectul si-a continuat activitatile si in prezent Programul de educatie Rural-Manager este studiat de persoane interesate de dezvoltarea abilitatilor manageriale din Romania dar si din Republica Moldova.

Pentru alte detalii va rugam sa ne contactati:
Manager de Proiect Marius Bostan
Expert Multiregional Laura Popa

"Rural-Manager" pe: Web, Facebook, Twitter, Youtube