FUNDAȚIA NAȚIONALĂ A TINERILOR MANAGERI

Dumbrava Roșie 2

București

(+4) 021 31 83 874

Contact

Luni - Vineri 9:00 - 17:00

Program

Search

Romania Performance Excellence Program (RPEP) Procesul de aplicare și premiere

The Romania Performance Excellence program se inspiră din principiile programului Malcolm Baldrige National Quality Award pentru a defini, dezvolta, evalua și promova standarde de excelență în activitate pentru organizațiile românești, inclusiv întreprinderi, universități, instituții de sănătate și agenții guvernamentale, pentru a îmbogăți sistematic cultura organizațională și oportunitățile pentru profesioniștii din țară.

Criteriile Baldrige pentru performanța organizațională se aplică tuturor organizațiilor din România indiferent de mărime (mari sau mici), sector (producție, servicii, sănătate, educație, agenții guvernamentale și ONG-uri), sau start-upuri. Programul este adaptat pentru a se potrivi profilului unic al organizațiilor aplicante.

Pregătirea candidaturii pentru Romania Performance Excellence Program are un rol de dezvoltare și întărire pentru organizații. Cunoștințele și perspectivele care vor fi dobândite prin documentarea răspunsurilor la întrebările corespunzătoare criteriilor și primirea de feeback din partea evaluatorilor externi vor sprijini organizația să-și îmbunătățească rezultatele cheie de afaceri, să crească implicarea clienților, a personalului și a factorilor interesați. În fapt, reprezintă un serviciu de diagnosticare cu impact ridicat și cu costuri reduse, la dispoziția organizației dumneavoastră! Suntem bucuroși să vă răspundem la întrebări sau să vă oferim instruire suplimentară și resurse pentru a contribui la dezvoltarea organizației dumneavoastră.

Procesul de depunere a candidaturilor și regulile competiției:

 1. Organizațiile care sunt interesante să aplice la Competiția Romanian Performance Excellence Program trebuie să transmită o Notificare a intenției de a aplica către baldrige@fntm.ro până la 15 iulie 2024 pentru a putea planifica activitatea evaluatorilor și pentru instruirea acestora.
 2. Evaluatorii vor fi examinați din perspectiva „conflictului de interese” și li se va solicita să semneze o „Declarația de Confidențialitate”.
 3. Instruirea evaluatorilor va avea lor în săptămâna 15 – 19 iulie 2024 și se va desfășura online.
 4. Sunt 4 niveluri de Premiere:
  a. Premiul Pioneer:  Organizațiile vor completa secțiunea Profilul Organizațional din cadrul Baldrige Excellence Builder criteria.
  b. Premiul Champion:  Organizațiile vor completa secțiunea Profilul Organizațional și vor răspunde la toate întrebările incluse în Categoria 7 din cadrul Baldrige Excellence Builder criteria.
  c. Premiul Commitment:  Organizațiile vor completa aplicația completă care include Profilul Organizațional și vor răspunde la toate întrebările din Categoriile 1 – 7  incluse în Baldrige Excellence Builder criteria (“Overall” requirements level).
  d. Premiul de Excellence:  Organizațiile vor completa aplicația completă care include Profilul Organizațional și vor răspunde la toate întrebările din Categoriile 1 – 7  incluse în Baldrige Excellence Framework criteria (“Multiple” requirements level).  Sunt 3 niveluri de recunoaștere a performanței în funcție de scorul obținut:
  Bronz:  0-250 puncte
  Argint:  251-500 puncte
  Aur: 501-1000 puncte
 5. Candidaturile și aplicațiile trebuie trimise către baldrige@fntm.ro până la 17 august 2024.
 6. Evaluatori vor examina candidaturile în perioada 17 august – 9 septembrie. Activitatea va include acordarea punctajului și formularea de comentarii în mod individual, obținerea consensului și stabilirea finală a punctajelor. Procesul de obținere a consensului va avea lor în săptămâna 16 – 20 septembrie.
 7. Evaluatorii pot întreprinde vizite pe teren la organizațiile care au aplicat în săptămâna 23 – 27 septembrie. Aceste vizite pe teren pot fi realizate și virtual. Vizitele pe teren vor fi organizate doar pentru aplicațiile care au fost depuse pentru obținerea nivelurilor Campion, de Angajament și de Excelență, în vederea validării informațiilor transmise.
 8. Rapoartele de feedback și recomandările vor fi transmite către Comitetul Consultativ pentru aprobare pe 28 septembrie.
 9. Organizațiile aplicante vor fi identificate în categoriile:
  a. Categoria de premiere pe baza nivelului ( Pioneer, Champion, Commitment și Excellence). Fiecare organizație va beneficia de recunoaștere pentru nivelul corespunzător la care a aplicat.
  b. Cea mai bună companie/organizație mijlocie RPEP, care demonstrează aplicarea principiilor Baldrige și caracteristicile unui model de urmat.
  c. Cea mai bună companie/organizație mare RPEP, care demonstrează aplicarea principiilor Baldrige și caracteristicile unui model de urmat.
  d. Cea mai bună companie/organizație mică RPEP, care demonstrează aplicarea principiilor Baldrige și caracteristicile unui model de urmat.
 10. Organizațiile pot fi selectate pentru recunoaștere, independent de scorul final al evaluării (de exemplu, caracteristicile unui model de urmat).
 11. Echipele de evaluatori vor dezvolta profilurile companiilor RPEP care evidențiază realizările organizațiilor și vor solicita aprobarea acestora pentru a fi publicate între 30 septembrie și 2 octombrie.
 12. Acordarea premiilor va avea loc în cadrul Sumitului RePatriot pe 3 sau 4 octombrie.
 13. Sumitul RePatriot va recunoaște contribuția evaluatorilor și a Comitetului Consultativ.
 14. Grilele de evaluare și feedback-ul vor fi furnizate organizațiilor aplicante, dar nu vor fi postate pe site-ul programului sau partajate cu alte persoane.
 15. Organizațiile aplicante sunt de acord să permită menționarea acordării premiului, a informațiilor de contact și paginii de profil RPEP.

Consultanți:

1. Steven Hoisington

2. Irina Irina Bentu-Sersun-Guertler

3. Andrei Ghenciu

4. Marius Bostan

Activitățile fundației