Nicu Știrbeț este un antreprenor din Republica Moldova care a realizat un plan de afacere pentru finanțarea unuiComplex etno-cultural la Văleni, raionul Cahul.
Complexul Etno-Cultural Văleni a fost nființat la nceputul anului 2013 n zona de sud a Republicii Moldova cu scopul de a promova regiunea Văleni, zonă turistică n curs de dezvoltare și ecosistemul Lacului Beleu, parte a rezervației naturale Prutul de Jos, scrie stiripozitive.eu.
Principalele sectoare de activitate sunt reprezentate de turismul rural, cultural și eco-turism. Oferind inițial spre vizualizare un muzeu tradițional al datinilor și obiceiurilor locale, complexul s-a dezvoltat ulterior pentru a găzdui grupuri mixte de turiști străini, dar și locali. Se organizează de asemenea evenimente, diverse prezentări pe platforma adiacentă a muzeului ntr-un cadru natural și printr-un program bine ncadrat n obiceiurile tradiționale și al datinilor strămoșești. De asemenea, complexul organizează trguri ale meșterilor populari, fiind unul din puținele puncte unde aceștia și pot vinde produsele și mărcile proprii, precum și oferirea spre folosință a lacului din apropiere pentru pescuit, plimbări cu barca, etc.
n 2016, Nicu Știrbeț a nscris acest plan de afaceri n programulAntreprenori romani de pretutindeni,lansatla 1 iulie 2016de Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Romnii de Pretutindeni, n parteneriat cu Fundația Naționala a Tinerilor Manageri și RePatriot - proiect al Romanian Business Leaders.
Drept urmare Nicu Știrbet a studiat Programul online FNTM "ntreprinzător n turism" și aparticipat și la un sejur oferit de RePatriot la Green Vilage.
De asemenea, domnul Știrbeț a fost selectat și nprogramul de coaching al lui Mugurel Stan.
Pe site-ul guvern24.md, domnul Știrbeț a organizat o campanie de strngere de fonduri prin care și propune strngerea din donații a sumei 4500 de euro, n cele 19 zile rămase pnă la fnalizarea campaniei.
"Am decis să lansăm prezenta campanie de crowdfunding deoarece credem cu putere n jocul și tradițiile strămoșești, liniștea zonei, precum și spiritul viu al comunității noastre, pe care dorim să le transmitem intact generațiilor viitoare."
Pnă astăzi, 5 persoane au donat peste 1250 de euro. Printre aceștia se numără Beate Hippler, Iurie Cojocaru și Alexandru Barbăroșie.
"Se spune că trebuie să colindăm lumea n lung și-n lat, să stăm despărțiți de cei dragi cu lunile și chiar anii, ca să ne dăm seama ct de simplu și complex, n același timp, este adevăratul sens al cuvntului ACASĂ.
Obiectivele campaniei:
Ca o expresie a istoriei și consecință a trecutului a rămas neafectat, de-a lungul secolelor, și renumitulDrum a lui Petru Rareș.Acest traseu șerpuiește pe o distanță de 9 km printre desișurile de stuf, trestii, sălcii și legende, făcnd acces cu celălalt mal al Prutului. Se spune ca pe timpuri, prin aceste locuri, hoinărea marele domnitor al Țării Moldovei (1527-1538 și 1541-1546) cu gonașii săi la vnătoare. Legenda spune că ntr-una dintre aceste vnători, Petru Rareș a visat Colinele de Aur ale Văleniului nchinndu-se la el, iar a doua zi a aflat vestea că va deveni domnitorul Moldovei. n prezent acest traseu a rămas o moștenire istorico-culturală de o importanță incontestabilă pentru Sudul Moldovei.Pentru valorificarea acestui potențial cultural avem nevoie de fonduri pentruprocurarea vitrinelorpentru Muzeul de Istorie si Etnografie din Văleni, precum șiechiparea traseului Eco-turistic Drumul lui Petru Rareșcu indicatoare turistice, foișoare rustice, foișoare la nălțime pentru foto-vnătoare, construcția și instalarea obiectivelor turistice precum locul ncoronării lui Petru Rareș."
Puteți dona și dumneavoastră laaceastă adresă.
Văleni Hubul turistic de la Sudul Moldovei
Lacul Beleu Venirea pelicanilor este un eveniment important pentru localnici, care i admiră, n special, la răsărit sau apus de soare, atunci cnd miile de pasari brăzdează cerul.
Colinele de Aur - Roci n secțiune, Monument Natural apărat de Academia de Științe cu numele ,,Aflorimentul de la Văleni
Dezvoltarea eco-turismului ntărește importanța acestei perle naturale pe plan extern și intern, precum și a necesității apărării acestuia.

Dezvoltare eco-turismului sa aducem n fiecare an peste 700 de turiști străini la Văleni, interesați sa descopere roșeața vinului , spiritului șugubăț al moldovenilor sau vltoarea horelor rapide de la Sudul Moldovei.
"Dezvoltare eco-turismului ne ajuta sa ne vindem produsele unei piețe mult mai diverse și foarte curioși de produsele noastre lucrate manual" (Meșterii populari ai Luncii Prutului de Jos)
Ansamblul etno-folcloric Crăițele , Bunelul și Bunica din Văleni
Muzeul de istorie șietno-grafie dinVăleni
Dezvoltarea eco-turismului ne ajuta sa prezervăm bogăția noastră culturala și s-o promovam turiștilor interesați s-o cunoască.
Dezvoltarea eco-turismului ne-a unit ca comunitate, și ne-a făcut să nțelegem importanta prezervării obiectelor de folclor și tradiție care ne definesc.
Colăcei la gura sobei, miros de aluat și nepoțeii pe cuptor , dezvoltarea eco-turismului ne aduce sentimentul acela sfanț din seara de crăciun n fiecare zi Popasul turisic La Necula Cel mai colorant beci din tara
Obiectiv turistic Hruba Fecioarelor
Cel mai colorant beci din țară, ascunde și unul dintre cele mai bine păstrate secrete din țară, mai exact Hruba fecioarelor, locul de adăpost al fecioarelor din Văleni, ascunzndu-se din calea invadatorilor n timpul celui de-al doilea Război Mondial.