Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Declarație comuna despre proiectul de raport IMCO privind DSA 28-06-2021
 
Inovația digitală din ultimii ani înseamnă că normele digitale ale UE trebuie actualizate, cu toate acestea, recentul proiect de raport al raportorului Comisiei pentru piața internă (IMCO), Christel Schaldemose, deputat în Parlamentul European, conține măsuri care depășesc cu mult propunerea Comisiei Europene și care vor înăbuși inovația și vor înrăutăți internetul în Europa.
 
Tehnologia a fost în centrul reacției pandemice a Europei, iar redresarea sa economică va fi alimentată și de digital. Comisia a recunoscut acest lucru prin plasarea digitalului în centrul recuperării și rezilienței UE. Adoptarea unora dintre măsurile propuse de raportorul IMCO ar diminua capacitatea sectorului tehnologic european de a continua să crească și să inoveze - creând noi locuri de muncă și oportunități în întreaga Uniune Europeană și amenințând poziția Europei în cursa mondială.
 
Măsurile propuse includ obligația piețelor online de a se angaja în monitorizare generală și să diminueze un principiu cheie al Directivei privind comerțul electronic (e-Commerce Directive). Termenii de livrare pentru serviciile de găzduire vor duce la eliminarea excesivă a conținutului și vor prezenta riscuri grave pentru drepturile fundamentale.
 
Între timp, propunerea de înscriere (opt-in) pentru reclame direcționate va submina un aspect cheie al ecosistemului digital, care permite unor mii de întreprinderi mici să ajungă la clienți din întreaga Europă și să se conecteze cu aceștia.
 
Raportul este plin de categorisiri vagi și cerințe excesiv de împovărătoare pentru companii, cum ar fi noile obligații Know Your Business Customer (KYBC), în baza presupunerii greșite că aceste obligații pot fi transferate cu ușurință de la finanțe la platformele digitale.
 
Potențialul de a produce consecințe dăunătoare neintenționate a fost, de asemenea, sporit de apelul la responsabilitate algoritmică, fără a defini cu exactitate ce înseamnă acest lucru și lăsând la latitudinea Comisiei să adopte „măsuri adecvate”. Această incertitudine în ceea ce privește motorul economiei digitale va însemna că întreprinderile vor fi reticente în a inova, de teama de a nu intra în conflict cu ​​măsurile viitoare.
 
UE ar trebui să facă tot ce poate pentru a sprijini inovarea, încurajând antreprenoriatul și stimulând creșterea economică. Îndemnăm Parlamentul European să reconsidere măsurile propuse care vor dăuna internetului în Europa, vor înăbuși noile companii inovatoare și vor introduce o serie de noi reglementări care restricționează platformele într-un mod care le va face mai puțin atrăgătoare pentru utilizatori și va crea bariere la intrarea pe piață a altora.
 
Semnatari: 
 
- Digital Future for Europe (DFfE)
- techUK
- Developers Alliance
- Computer & Communications Industry Association (CCIA)
- European Internet Services Providers Association (EuroISPA)
- Digital Poland (ZIPSEE)
- Finnish Federation for Communications and Teleinformatics (FiCom)
- Allied for Startups
- The National Foundation of Young Managers – Romania
- French Association of Internet Community Services (ASIC)
- Slovak Alliance for Innovation Economy (SAPIE)
 
 
Citiți declarația în limba engleză pe digitalfutureforeurope.com.