Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Bayern Fit for Partnership: Solutii moderne pentru Managementul deseurilor pentru Turcia si Romania - sesiunea online din 24 noiembrie 24-11-2021

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text care spune BAYERN Fit for Partnership Waste Management for TURKEY and ROMANIA 23.-25.11.2021

 

 

În cadrul programului "Bayern- Fit for Partnership", experți și manageri din Turcia și România au discutat despre gestionarea deșeurilor, despre soluțiile și serviciile de înaltă calitate oferite de furnizori din landul Bavaria, Germania.

 

Bayern International organizează în acest scop un eveniment online în perioada 23-25 noiembrie 2021, împreună cu em&s GmbH, TUM-Tech GmbH, FNTM și Camera de Industrie și Comerț Germano-Turcă. Evenimentul oferă firmelor și instituțiilor din Bavaria, Turcia și România ocazia de a purta discuții individuale între participanți. Evenimentul se desfășoară în limbile germană, turcă și română, asigurându-se traducerea simultană.

 

În prima zi, pe 23 noiembrie, atât partenerii din Turcia, cât și cei din România au susținut prezentări doar pentru partenerii germani. Aceste prezentări au oferit o privire de ansamblu asupra situației economice, a mediului  de afaceri, cât și a situației managementului deșeurilor și a reciclării din cele două țări.

 

La discuțiile din 24 noiembrie au participat reprezentanți ai Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din județele Iași, Maramureș, Arad, Dolj, dar și doamna Liliana Nichita, Director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară – FADI, reprezentanți ai instituțiilor publice precum CJ Arad și primăriile municipiilor Lugoj, Tulcea, Bistrița, Făgăraș și Suceava. 

 

De asemenea, sectorul privat a fost reprezentat prin persoane de conducere din firme importante în domeniu precum Iridex Group Salubrizare SRL, VFM Service SRL, Hamburger Recycling Romania SRL și EcoRom Ambalaje SRL. 

 

Din sectorul ONG s-au alăturat reprezentanți ai asociațiilor OIREP Ambalaje, ARAM – Asociatia Română pentru Ambalaje și Mediu, Asociația Respo DEEE și Asociația Berarii României.

 

S-a adresat participanților doamna Agnieszka Eckert de la Bayern International, instituție aflată în subordinea Ministerul Economiei din Landul Bavaria care are drept scop sprijinirea firmelor din Bavaria în activitatea de export. Bayern International are diverse programe pe care le derulează împreună cu Ministerul Economiei din land, punând la dispoziția companiilor bavazare fonduri și ocazia de participare la târguri internaționale - 15 participări la târguri și expoziții în fiecare an, la dispoziția firmelor bavareze. 

 

Proiectul "Fit for Partnership" e un program de cooperare internațională, focusat pe promovarea exportului, de aceea participanții din străinătate pot să beneficieze prin acest program de soluții din diferite domenii de activitate, a spus doamna Agnieszka Eckert. 

 

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane şi text

 

Doamna Eckert a prezentat apoi baza de date în care companiile străine pot găsi parteneri de afaceri din Bavaria - Key to Bavaria

 

Din partea Camerei de Industrie și Comerț Germano-Turcă a vorbit doamna İçim Aksakal-Çetin, iar din partea Fundației Naționale a Tinerilor Manageri a vorbit doamna Elena Bărbulescu-Olteanu. 

 

Apoi s-a adresat participanților Rüdiger Weiß, administratorul Asociației Operatorilor din Domeniul Salubrizării din Bavaria, care reprezintă peste 250 de companii private mari și medii din domeniul reciclării materialelor, companii care oferă toate timpurile de gestionare a rezidurilor. 

 

Domnul Weiß a dat câteva cifre despre sectorul economiei circulare de refolosire și recuperare a resurselor - cu o cifră de afaceri de peste 85 de miliarde de euro, în acest sector activează 11.000 de companii. În Germania, sunt generate în fiecare an peste 400 de milioane de tone de reziduri și 15% din materiile brute sunt reprezentate de materii prime secundare, adică refolosite.

 

“Ne dorim ca această tendință să crească în timp, cât mai mult posibil”, a declarat domnul Weiß. “Avem aproape 8000 de unități de sortare și procesare a rezidurilor, un aspect importat fiind capacitățile existente de procesare și recuperare a rezidurilor prin ardere.” 

 

“O idee preluata de la nivel european este ca din 2025 să existe un volum de cel puțin 25% plastic reciclat din sticlele PET și acest procent să crească până în 2030 la 30%. Avem o întreagă masă de produse afectate de aceste prevederi, iar tendința pe viitor e ca nivelul de reciclare să crească, iar bineînțeles va apărea cu timpul o piața secundară pentru aceste materii prime secundare.  Următoarea provocare este protecția climatului și sustenabilitatea - care cade în sarcina sectorului public în gestionarea rezidurilor. Există prevederi legale care trebuie să fie respectate și care permit stabilirea unor criterii ecologice clar definite. În Zurich, contractele de prestări servicii din construcții sunt acordate de autoritățile locale dacă la construcții se folosește o anumită proporție de beton reciclat, astfel încât proprietarii sunt obligați să folosească și beton reciclat.” 

 

Administratarul Asociației Operatorilor din Domeniul Salubrizare din Bavaria a vorbit în continuare despre bateriile litiu-ion, “unde exista o tendința masivă de creștere datorită exploziei de terminale mobile cu o durata de viață limitată și exista probleme masive pe partea de reciclare și refolosire. Am observat că apar foarte multe incendii datorită acestor baterii care conțin litiu. Mai ales în programele de sortare, în orașele mari au aparut focare deoarece din ce în ce mai multe dispozitive sunt acționate de baterii și acumulatori și de multe ori consumatorul nu e atent la modul de reciclare a bateriilor și aparatelor. 

 

Rata de colectare a bateriilor care conțin acizi sau litiu trebuie să fie masiv mărită de la 45% cât este în acest moment, până la aproximativ 80%. Apoi e nevoie de mărirea numărului de cicluri și a duratei de viață a bateriilor. E o problema la nivel național dar și la nivel UE.”

 

“Avem o altă problemă legată de instalațiile de ardere a deșeurilor; există anumite reglementări legale care permit un nivel maxim de ardere a acestor deșeuri, restul trebuind să fie reciclate, dar nu reușim să atingem aceste obiective mereu, în special în Bavaria, unde am avut în ultimii 10 ani o creștere economică masivă care s-a reflectat în creșterea cantității de reziduri”, a mai spus domnul Weiß. 


 

Domnul Federic Weihberg de la compania de salubrizare a primăriei Munchen a vorbit despre sistemul de gestionare a gunoiului din oraș - AWM, o companie mare, cu peste 1600 de angajați. 

 

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, ecran şi text care spune AWM Dienstleistungen Haus-/ Gewerbemllsammlung Das 3-Tonnen-System Herzstckder Mnchner Abfallwirtschaft AWM frederic.weihberg frederic.v Panien M Kartonagen Gartenablalile A/alshbe Wetane Ulrich Wild Rieferent Datum Waste TURKEY nd ROMANIA Christian Hackl 25.11.2021

 

Ulterior, reprezentanți ai unor companii din Bavaria au realizat scurte prezentări despre:

 

• Reciclare: instalații și echipamente pentru recuperarea, prelucrarea și

utilizarea materiilor prime

 

➢ Instalații de sortare și reciclare pentru toate tipurile de materiale

reciclabile,

Entsorgungstechnik Bavaria GmbH, https://www.et-bavaria.eu/en/

 

➢ Instalații de reciclare a zgurilor metalice, deșeurilor electrice etc.

BHS Sonthofen GmbH, https://www.bhs-sonthofen.com/

 

➢ Reciclator de deșeuri plastice industriale și exportator

KomRec-Recond GmbH, https://komrec-recond.de/en/