Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Bayern - Fit for Partnership: Solutii moderne pentru Managementul deseurilor pentru Turcia si Romania s-a incheiat 26-11-2021
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text care spune BAYERN Fit for Partnership Waste Management for TURKEY and ROMANIA 23.-25.11.2021
 
Ultima zi a misiunii economice "Bayern - Fit for Partnership", desfășurată online în acest an, a oferit ocazia companiilor bavareze din domeniul gestionării deșeurilor să își prezinte serviciile potențialilor clienți din România și Turcia. Ulterior, au avut loc discuții individuale de afaceri prin intermediul platformei b2match.com
 
După un scurt cuvânt de bun venit din partea organizatorilor - Bayern International, Fundația Națională a Tinerilor Manageri și Camera de comerț și industrie germano-turcă, au urmat prezentările companiilor bavareze.
 
Domnul Werner Bauer, președintele Consiliului Global WtERT, a vorbit despre proiectarea și construcția centrelor de reciclare, aducând ca exemplu stația de gestionare a deșeurilor construită de Consiliul Județean Sălaj, cu asistență germană. Cu o capacitate de 28.000 de tone, stația a fost construită în 2015 cu cofinanțare din fonduri europene, prin proiectul "Sistemul de management integrat al deșeurilor din Sălaj". Aceasta realizează tratare mecano-biologică și de compostare a deșeurilor, proces ce include selecția, depozitarea temporară, mărunțirea, tratarea mecanică și compostarea deșeurilor. Stația de la Sălaj folosește tehnologia GORE® Cover Process în compostarea fracției organice din deșeuri, reducând în același timp mirosurile și emisiile.  
 
WtERT este o organizație internațională non-profit care reunește factorii de decizie locali cu experți și profesioniști din industrie, știință și municipalități pentru a promova obiectivele managementului durabil al deșeurilor la nivel global. WtERT prezintă o gamă largă de studii de caz cu beneficii considerabile pentru gestionarea durabilă a deșeurilor. 
 
Doamna Andrea Gassmann, de la institutul de cercetare Fraunhofer, a susținut o prezentare despre economia circulară - „Rolul economiei circulare în domeniul deșeurilor și al reciclării”.  Fraunhofer este unul dintre cele mai mari institute de cercetare extra-universitară din Europa în domeniul reciclării deșeurilor. "Viziunea noastră este o lume fără deșeuri, prin integrarea acestora într-un circuit de refabricare și reutilizare. Dezvoltăm noi materiale și tehnologii pentru a implementa o economie circulară, a spus doamna Gassmann. Producem obiecte reciclate și dezvoltăm soluții de subtituire a materiilor prime critice prin metode mai sustenabile." Unul dintre exemplele oferite sunt cercetările despre reciclarea componentelor mașinilor electrice - "o mașină electrică are trei componente principale: bateria, electromotorul și partea de electronică, toate sunt deșeuri electronice de mare valoare. Avem un centru de demontare unde aceste baterii sunt dezasamblate, componentele fiind separate pentru a obține materialele reciclabile în producerea unor alte baterii." 
 
Julian Lechner de la Orcan Energy AG a susținut o prezentare despre generarea eficientă a energiei din căldură reziduală. Orcan Energy, cu sediul principal la Munchen, a fost înființată în mediul universitar, apoi s-a separat, și a crescut foarte mult după ce reușit să atragă investitori. Compania deține în prezent peste 500 de instalații care se ocupă de "transformarea energiei termice in energie electrică. De exemplu, căldura reziduală trebuie să fie convertită în energie". Domnul Lechner a dat exemplul motoarelor care generează multă caldură, întâlnite în domeniul industrial, dar și în transportul maritim și rutier. Tehnologia companiei ORC de captare a căldurii reziduale "este o tehnologie care încape într-un container industrial". "Obiectivul nostru a fost de la început să creăm structuri cât mai economice și optimizate."   
 
Domnul Achim Grimm de la Michaelis GmbH & Co. a vorbit despre utilizarea nămolului de epurare termică.  Compania produce incineratoare și oferă servicii în domeniul tratarii termice a deșeurilor,  de recuperare a energiei și curățare a aerului. "Dorim să concepem instalații care să poată fi adaptate spațiilor clasice, să nu fie extrem de mari." Compania a realizat proiecte și în România, în 2010, de incinerare a deșeurilor menajere și din spitale și de refolosire a energiei rezultate. De asemenea, compania produce și incineratoarele pentru vase de croazieră, dar acesta este un sector limitat, spune domnul Grimm. 
 
Arnd Benninghoff  de la Loibl Förderanlagen GmbH a oferit o prezentare despre tehnologia folosită în transportul deșeurilor și al materialelor reciclabile. Compania este activă de aproape 60 de ani în domeniul deșeurilor, valorificării deșeurilor și al producției de energie. Compania s-a specializat pe transportoare de cenușă și noroi - adică ce rămâne în cazanele incineratoarelor, contribuind la realizarea de standarde în acest domeniu. "60-70% din activitatea noastră este dedicată tratării deșeurilor, suntem prezenți în Europa, Asia Centrală, Rusia. Suntem un EPC, adică realizăm toți pașii, de la planificare, la construcție, oferim servicii de proiectare, construcție, punere în funcțiune, cu toate componentele aferente", spune domnul Benninghoff.  "Putem spune că oferim servicii la cheie."
 
Hans Hiermeier a prezentat compania NEWeco-tec, care realizează instalații pentru tot ce înseamna uscare - Instalații de uscare în domeniul reciclării și recuperării. Compania are 55 de angajați, o cifră de afaceri de 9 milioane de euro. "Înființată pentru natură, am considerat că e necesar să dezvoltăm soluții pentru prezervarea naturii, asta e baza noastra de plecare", a spus domnul Hiermeier.
 
În acest an, la webinarul "Tehnologii și soluții pentru gestionarea deșeurilor", organizat în cadrul programului "Bayern - Fit for Partnership", au participat peste 80 de persoane din Germania, România și Turcia. Din România au participat peste 30 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, ONG, ai mediului privat și ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. 
Despre primele două zile puteți citi aici
 
Începand cu 2004, Fundația Natională a Tinerilor Manageri și partenerii săi germani (em&s, TUM-Tech, LGA, BFZ, Herbertz) organizează misiuni economice în Bavaria, cu scopul de a promova și sprijini cooperarea economică bilaterală dintre Germania și România. Delegațiile fac parte din programul Bayern - Fit for Partnership, inițiat de Ministerul de Stat pentru Economie, Infrastructură, Transport și Tehnologie din landul Bavaria, prin Bayern International.