Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Arta mestesugului intr-o afacere de suflet: Ioan Brita si Lutelier 16-05-2016

 

 

„Mestesugul este in mana noastra, iar cunostintele in domeniu sunt in mintea noastra. Este o bogatie care nu ne poate fi luata.”
 

Ne reintalnim cu Ioan Brita si afacerea lui de suflet, Lutelier, pentru a ne povesti despre drumul parcurs si evolutia afacerii pana in 2016.
Prin proiectul Rural-Antreprenor, in 2012 FNTM a realizat un film-reportaj despre afacerea cu obiecte decorative din ceramica, a lui Ioan Brita si a sotiei sale Carolina Costineanu
.

 

Lutelier din 1999

Povestea Lutelier a inceput in anul 1999, in Dumbrava, Timis. 
Activitatea a fost demarata de mama Carolinei, Terezia CostineanuIn anul 2002, Ioan Brita si-a cunoscut viitoarea sotie, si observand ce obiecte minunate creeaza impreuna cu mama sa, le-a convins pe acestea sa-si transforme pasiunea intr-o afacere. De atunci lucreaza impreuna, iar doamna Terezia Costineanu creeaza o parte dintre obiectele pe care le gasiti la Lutelier.


Drumul parcurs nu a fost usor, insa cu munca, perseverenta si incredere au depasit o serie de piedici si astazi au un atelier in care realizeaza cu minutiozitate si dibacie obiecte lucrate manual.


 

Accesarea fondurilor europene pentru noul atelier

Ioan Brita povesteste ca in anul 2012 a depus un proiect pentru o cofinantare europeana, iar pana la sfarsitul anului 2015, cand proiectul s-a finalizat, a intampinat multe probleme tehnice, juridice si financiare, insa cu tenacitate, credinta si cu sprijinul celor dragi a reusit sa-si indeplineasca visul de a avea un atelier asa cum ei si-au dorit.

 

Desi au trecut doi ani de la depunerea proiectului pana la semnarea contractului si obtinerea unor acte, cu  sprijinul financiar din partea unor prieteni de familie, la care erau deja datori, dar care au avut incredere in ei si in produsele lor, si cu tenacitate, cei doi antreprenori au reusit pana la finalizarea proiectului sa termine constructia si sa realizeze toate dotarile necesare.

 

“Noul atelier din Dumbrava este unul cum de mult ne doream sa avem, sa fie spatiile de lucru bine definite, cu vestiare, bai, magazin de prezentare, birou.

Pana sa avem acest atelier ne chinuiam destul de mult in spatiile in care lucram si era foarte multa manevra cu obiectele deoarece nu puteam sa definim spatiile sa aiba doar o destinatie.” , ne spune Ioan Brita.


Antreprenorul explica cum arata atelierul in care isi desfasoara activitatea, cu ce utilaje este dotat, acum, dupa finalizarea proiectului:

 “Fiind un atelier de manufactura, nu avem multe utilaje, insa folosim roata olarului electrica, avem o masina de intins lut care ne scuteste de mult efort, comparativ cu perioada anterioara in care feliile de lut se intindeau cu sucitorul, avem un malaxor de lut care ne ajuta foarte mult la reglarea consistentei lutului si nu in ultimul rand cuptoarele. Avem 2 cuptoare, unul de 100 l si unul de 400 litri care au un control foarte bun al temperaturii si ne permite sa lucram cu o gama larga de glazuri care au nevoie de temperatura foarte bine controlata.

Folosim energie verde, avem 2 panouri solare care ne furnizeaza cantitatea necesara de apa calda si mai avem 21 de panouri fotovoltaice care ne asigura consumul de curent electric monofazic. Consumul mare de curent este la cuptoare care sunt trifazice, insa este un mare ajutor curentul produs de panouri.

Neavand alte surse de incalzire singura varianta la noi a fost cu centrala pe lemne”.

 

In acest moment sunt 9 oameni care lucreaza la Lutelier, in comuna Dumbrava, judetul Timis. „Comunitatea este si ea intr-o oarecare masura implicata in activitate, deoarece sunt 7 persoane pe langa mine si sotia mea, care lucreaza in atelierul nostru. Bineinteles ca avem si diverse activitati in localitatea noastra in care ne implicam cu atelierul sau cu produsele. Este posibil sa crestem daca mergem si in alte orase cu atelierele noastre.” afirma Ioan Brita.


 


Atelierele  creative pentru copii - la mare cautare pe piata romaneasca
 

Ioan Brita ne reaminteste de importanta perseverentei si a increderii pentru reusita in afaceri: “Ceea ce ne-a ghidat spre succes si ce ne-a dat incredere ca putem sa mergem mai departe cu afacerea noastra au fost chiar produsele noastre, mai ales segmentul dedicat atelierelor pentru copii, pentru care este o deschidere mare pe piata romaneasca, mai ales daca faci lucruri de calitate si ai o diversitate de produse.”

 

Diversitatea produselor si calitatea acestora le-au adus notorietate mai ales pe plan national. 
Activitatea care i-a consacrat este decorarea obiectelor, segment pe care l-au diversificat in urma achizitionarii cuptoarelor electrice, in trecut arderile fiind facute in cuptoare pe lemne.

 

In acest moment, atelierele creative sunt organizate in Arad si Timisoara, astfel: pe perioada verii, ateliere permanente in parcurile copiilor, cu ocazia targurilor de sarbatori: Atelierul Iepurasului si Atelierul lui Mos Craciun.

 

Pe langa aceste ateliere de durata, mai participa la diverse evenimente sau targuri in tara, in functie de timpul disponibil. De exemplu, la Mogosoaia, in judetul Ilfov mai este organizat un atelier  sustinut de doua doamne cu care colaboreaza.

Desi atelierele sunt dedicate in general copiilor, Ioan Brita spune ca nu exista o limita de varsta pentru participanti, observand chiar  un interes si o implicare mare in randul adultilor. In perioada urmatoare intentioneaza sa se indrepte si spre alte orase in care sa desfasoare astfel de ateliere.

 

„Niciun drum nu este usor, si mai ales cel al mestesugului, insa daca inveti, stii sa il faci si sa il vinzi, merita din plin.”

 

 

Importanta participarii in Proiectul Rural-Antreprenor
 

Antreprenorul  considera ca participarea la programul FNTM l-a ajutat in mai multe feluri, astfel:

“Unul important a fost cursul de manager in mediul rural in urma caruia am obtinut o diploma, necesara proiectului de finantare si cunostintelor acumulate in privinta managementului.

Un alt moment care m-a impins in aceasta directie a fost evenimentul organizat de FNTM la Miercurea Ciuc unde s-au adunat peste 60 de mesteri din tara in care ni s-au prezentat avantajele proiectelor de finantare europeana, moment in care am luat decizia de a depune un astfel de proiect.

Prin proiectul FNTM s-a facut si un filmulet despre noi care, ne-a ajutat sa fim mai cunoscuti.”
 

Click pe imaginea de mai jos pentru a viziona reportajul:

 

Realizat in anul 2012 reportajul despre afacerea lui Ioan Brita vorbeste despre importanta  perserverentei, increderii si pasiunii  pentru reusita in afaceri.

Reportajul despre afacerea cu obiecte decorative din ceramica a lui Ioan si a Carolinei Brita a fost inclus in seria de filme FNTM “A face afaceri la tara”, promovate in cadrul emisiunii TVR Viata Satului , alaturi de alte 9 filme despre beneficiarii proiectului Rural-Antreprenor. Scopul acestor filme - reportaj este de a promova si de a incuraja in mod direct actualii si viitorii intreprinzatori din mediul rural pentru maximizarea rezultatelor afacerilor proprii.


 

Proiecte de viitor
 

In perioada urmatoare, antreprenorul Ioan Brita se gandeste sa depuna un proiect de finantare intr-un program de dezvoltare pentru achizitia de scule si utilaje noi cu care sa dezvolte alte produse ceramice.

 

De asemenea,  intentioneaza sa desfasoare ateliere creative si in alte orase din tara, ceea ce automat va creste productia si locurile de munca in atelier. Doresc sa continue sa  participe la evenimente si targuri in diverse orase.

 

Desi nu au cautat multa desfacere in afara tarii, intrucat exista destula cerere pe piata romaneasca, antreprenorii se gandesc ca in perioada urmatoare sa incerce piata din Ungaria, fiind aproape de judetul Timis si beneficiind de infrastructura de trasnport, pe termen lung existand posibilitatea sa exporte si in alte tari.

Dar planurile antreprenorilor nu se opresc aici, acestia avand in plan sa amenajeze podul casei din Dumbrava, care dispune de un spatiu generos,  in vederea organizarii de tabere sau team-building-uri creative.

Intentioneaza ca in viitor sa aiba o vizibilitate mai mare in mediul online, astfel ca in prezent  lucreaza  la un site de prezentare, pe care doresc sa il transforme intr-un magazin online.

 

Mesajul lui Ioan Brita pentru tineri
 

Antreprenorul ii indeamna pe tineri sa constientizeze ca niciun drum nu este usor, si mai ales cel al mestesugului, insa daca inveti, stii sa il faci si sa il vinzi, merita din plin tot efortul. In concluzie, nu este usor, dar cu perseverenta, rabdare, incredere si pasiune se poate.

“Ceea ce discutam si cu unii prieteni de-ai nostri, care activeaza in diverse domenii, este faptul ca noi la orice ora ne-am muta, chiar si intr-o alta tara, mestesugul este in mana noastra, cunostintele in domeniu sunt in mintea noastra, este o bogatie care nu ne poate fi luata. Oricand o putem lua de la capat daca va fi nevoie, si cu bagajul de cunostinte si experienta ne va fi mult mai usor, in timp ce alte domenii de pe piata muncii nu pot fi sigure pe termen lung. Nu e usor, dar se poate”, afirma cu entuziasm Ioan Brita.

 

Ioan Brita la conferinta de lansare a programului Antreprenoresti - Adopta un sat!

 

Descoperiti Lutelier!

Ioan Brita, S.C. Lutelier S.R.L.

Adresa: Dumbrava nr 201, 307155, Comuna Dumbrava, judetul Timis, Romania

Telefon: 0721 689 776

Site: www.lutelier.ro

Facebook: Lutelier - Manufactura Ceramica

 

 

 

Ateliere, casute, ingerasi, medalii si alte minunatii Lutelier