Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

72 de noi comune s-au inscris in programul Antreprenoresti-Adopta un Sat 23-09-2016

Urmărește-ne cu un Like pe pagina FNTM de Facebook, AICI.

72 de comune din județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Tulcea și Vrancea au aflat criteriile de selecție și s-au înscris în programul Antreprenorești. Aplicațiile pentru comunele din aceste județe sunt deschise până pe 25 septembrie.

 

18 dintre aceste comune vor fi vizitate în luna octombrie 2016 de către antreprenorii și executivii din Romanian Business Leaders (RBL), pentru a evalua potențialul local de dezvoltare și determinarea gospodarilor de a crește bunăstarea și economia locală.

 

Antreprenorești, programul prin care Romanian Business Leaders sprijină zece comune din România prin strategii de dezvoltare pentru perioada 2017–2020, a adus împreună 180 de gospodari din mediul rural la conferințele regionale organizate la Craiova, Brăila și Slobozia, în perioada 7-14 septembrie.

 

 

 

Gospodari și reprezentanți ai autorităților din 72 de comune din județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Tulcea și Vrancea s-au înscris în progamul Antreprenorești – Adoptă un sat! pentru a beneficia de planuri strategice elaborate de Romanian Business Leaders, organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România, împreună cu partenerii săi.

 

De cinci ani, RBL e implicată în proiecte care ajută în mod real mediul de business românesc: de la educație antreprenorială, la valorizarea Diasporei, de la mentorat pentru tineri, până la educație financiară. Anul acesta, când am văzut statisticile referitoare la satul românesc, ne-am propus să mergem și în direcția aceasta”, a spus Mihai Marcu, Preşedintele Consiliului Director RBL, Președintele Consiliului de Administrație al MedLife și unul dintre inițiatorii proiectului.

 

Statisticile spun că, anual, 80.000 de români iau calea migrației și că 80% dintre aceștia provin din mediul rural.,” Cei care pleacă sunt cetățeni rezidenți, maturi, oameni la formarea cărora am contribuit cu toții, prin taxele pe care le plătim. În momentul în care ar trebui să fie productivi pentru societate, ei pleacă și contribuie la bugetele, bunăstarea, creșterea economică și performanța altor state. (...) Pleacă pentru că nu au perspective, ceea ce înseamnă că este nevoie să le creăm”, explică Felix Daniliuc, membru al Consiliului Director RBL și Directorul General al Raiffeisen Leasing România, scopul proiectului Antreprenorești și motivația personală pentru care este unul dintre inițiatorii acestui proiect al Romanian Business Leaders.

 

Liderii RBL care au inițiat proiectul au organizat în perioada 7-14 septembrie trei conferințe regionale la Craiova, Brăila și Slobozia, unde au prezentat criteriile de participare în programul Antreprenorești: proximitatea față de București, curba demografică - numărul tinerilor să fie în media demografică a țării –, potențialul economic local și interesul liderilor locali pentru proiect. După o selecție preliminară a localităților înscrise, urmează ca membrii RBL să viziteze 18 dintre acestea, în luna octombrie, iar apoi selecția finală.

 

O țară fără sate își pierde din identitate. Cum fiecare om are povestea lui, așa fiecare sat are povestea lui. Este important ca fiecare comunitate să-și identifice povestea autentică. Și astfel, satele pot deveni branduri. (...) Să luăm exemplul satului meu natal, Movilița, situat în Inima României, în județul Vrancea. De ce Inima României? Pentru că Vrancea este cea care pulsează în țara noastră, cu 252 de cutremure din totalul de 350 produse în ultimii cinci ani. Și dacă te uiți atent, conturul județului este similar cu cel al cordului uman. Iar vinul vrâncean este ca sângele ce dă putere inimii să bată. Și iată cum construiești un brand local! ”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul din inițiatorii proiectului Antreprenorești, la conferința de la Brăila, din 13 septembrie.

 

Printre cei peste 180 de participanți la cele trei conferințe s-au aflat antreprenori, primari, fermieri, consilieri locali, profesori şi oameni care vor să dezvolte comunitatea din care fac parte. Este foarte important pentru tineri să știe că pot fi sprijiniți. Ei au fost plecați la studii în străinătate, dar s-au întors în comunitate și acum ar vrea să își dezvolte o activitate proprie, însă nu știu cum să înceapă, care sunt pașiia spus Filoftea Matei din Comuna Ghindărești, județul Constanța, unul dintre participanții la conferința din 14 septembrie de la Slobozia.

 

Comunele din județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Tulcea și Vrancea se pot înscrie în programul Antreprenorești până la data de 25 septembrie prin e-mail la antreprenoresti@rbls.ro, pentru a primi formularul complet de înregistrare. ”Se spune că la țară este mai greu. Este un mit. Oriunde este greu, și la oraș poate să fie greu. Important este să lupți pentru ceea ce îți dorești cu adevărat!”, i-a încurajat Daniela Marișcu, antreprenoare din Constanța, în domeniul centrelor aqua parc, fondatoarea Aquatica Experience, la conferința de la Slobozia, din 14 septembrie.

 

În 2016, RBL selectează patru comune pentru care va crea strategii de dezvoltare economică, împreună cu gospodarii din aceste comunități. Comuna Corbi (județul Argeș) este prima comună selectată, în urma vizitei organizate la finalul lunii iulie 2016.

 

 

***

 

Despre Antreprenorești – Adoptă un Sat!

 

Proiectul Antreprenorești, inițiativă lansată la Summit-ul RBL din 2016, își propune să creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017-2020 pentru minim zece comune din România. Concret, proiectul urmărește să producă rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.), mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică. Detalii la http://antreprenoresti.ro/.

 

Programul Antreprenorești  Adoptă un sat! pornește de la observația că, în mediul rural, există oportunități și resurse care nu sunt utilizate. De multe ori, resursele locale nu sunt conștientizate sau nu există capacitatea instituțională (training, informații, acces la oportunități, spirit antreprenorial) pentru a le valorifica. În alte cazuri, actorii relevanți din comunitățile locale nu cooperează sau nu pot accesa instrumente financiare adecvate pentru a valorifica potențialul satului românesc. Antreprenorești propune un model de dezvoltare economică și socială în mediul rural, pornind de la nevoile reale ale comunităților și de la resursele existente.

 

Echipa Antreprenorești-Adoptă un Sat! este formată din antreprenori și executivi români: Felix Daniliuc (Raiffeisen Leasing), Mihai Marcu (MedLife), Sorin Ignat (Banca Transilvania), Felix Tătaru (GMP Group), Alexandru Potor (FNGAL), Felix Pătrășcanu (FAN Courier), Ioana Traistă (Fundația PACT), Daniela Marișcu ( Aquatica Experience), Adriana Man (Eximtur), Simona Mitrea (Kleine Schule), Alina Arsene (Evolva Trend Consultant) Gabriel Iștoc (B-team Consult and Services), Laura Popa (FNTM).

 

Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM este partener în cadrul proiectului Antreprenorești-Adoptă un Sat!.