Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Un top al investițiilor în startup-uri şi firme româneşti în 2017 08-01-2018
Urmărește-ne cu un Like pe pagina FNTM de Facebook, AICI.

Pe parcursul anului 2017 au fost realizate mari investiţii în firmele mici şi medii româneşti, în special cele din domeniul tehnologiei iar fondurile au venit din partea unor fonduri de investiţii străine.
 
Startup Cafe a realizat un top al start-up-urilor fondate de români care au reuşit să atragă sume importante de bani din partea unor fonduri private româneşti sau antreprenori locali, pentru a se dezvolta. 
 
1. UiPath, firma românească de thenologie  a obţinut în primăvara acestui an o finanţare record pentru piaţa românească, de 30 de milioane de dolari din partea fondului american de investiţii Accel Partners, fond care se mai numără printre investitorii Facebook sau Dropbox.
UiPath este o firmă românească, specializată în dezvoltarea şi vanzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office.
 
2. Bitdefender, o firmă românească, fondată de soţii Măriuca şi Florin Talpeş, a obținut o alta investiţie importantă. Pe 1 decembrie, firma a anunţat ca fondul de investiţii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acţionar al companiei, odată cu achiziţia pachetului minoritar de aproximativ 30% din acţionariat, deţinut până atunci de fondul de investiţii Axxess Capital.
Ca urmare a acestei tranzacţii, valoarea companiei Bitdefender este stabilită la peste 600 de milioane de dolari
 
3. Clever Taxi este o aplicaţie de taxi fondată şi finanţată de români, care în vara 2017 a fost cumpărată de nemţii de la mytaxi, firmă ce face parte din grupul Daimler. Tranzactia a fost de peste 10 milioane de euro.
Clever Taxi a fost lansată în 2010 de Mihai Rotaru și Alex Dumitru, funcționează în 20 de orașe importante din România, are peste 17.000 de șoferi înregistrați și peste 600.000 de utilizatori pasageri. Printre investitorii Clever Taxi s-au mai numărat antreprenorii Andrei Pitiş (fondator Vector Watch) şi Călin Fusu (fondator BestJobs).
 
4. Zitec, condusă de Alexandru Lăpuşan a primit la începutul anului o investiţie de 1,7 milioane de euro din parte eMAG. Zitec este o firmă dezvoltatoare de aplicatii aplicatii online, înfiinţată în 2003, are 160 de angajaţi şi, recent, a deschis un sediu şi la Braşov.
 
5. Frisbo, startup braşovean furnizor de servicii de e-fulfillment, care preia depozitarea si procesarea comenzilor magazinelor online, a primit o investitie de 250.000 de euro de la investitorul clujean Mircea Ilea, la o evaluare a business-ului de 1,5 milioane de euro.

 
Un număr impotant de startup-uri româneşti au primit investiţii din partea unor grupuri de antrepronori români sau programe de accelerare locale. Printre acestea se numără:
 
• Blugento, companie clujeană specializată în furnizarea de soluţii de ecommerce bazate pe platforma Magento, a atras o investiţie strategică în valoare de 120.000 de euro din partea a trei antreprenori români. Investiţia s-a derulat prin programul SprintPoint, în urma primei runde de evenimente „Investors Dinner" organizate în Cluj și Bucureşti.
 
• Baro.io, companie specializată în automatizarea campaniilor de marketing digital a primit o finanţare de 80.000 de euro din partea fondului Fribourg Digital, noua divizie creată de fondul de investiții Fribourg Capital. Acesta este un fond de investiţii înfiinţat de antreprenorul Ion Sturza şi care controlează printre altele, afaceri precum elefant.ro sau SEO Monitor. 
 
• Ebriza - dezvoltator al unei case de marcat virtuale, software as a service, a primit o finanţare de 70.000 de euro din partea fondul de accelerare clujean Risky Business, alaturi de Marcelus Suciu, fondatorul Marty Restaurants si investitor al fondului.
 
• NALU underwear - un startup care produce lenjerie intimă minimalistă pentru femei a câștigat marele premiu în cadrul competiției de pitch-uri de la Startarium (program de acceleare de afaceri) şi a primit astfel o investiţie de 70.000 de euro. Printre câştigătorii competiţiei s-au mai numărat: LifeBox (20.000 euro) şi Stația de Joacă (10.000 euro).
 
• Timesafe, startup-ul care a dezvoltat aplicația Pago a fost preluat parțial de BT Investments, companie a Grupului Financiar Banca Transilvania. Valoare tranzacţiei nu a fost făcută publică. Pago este aplicația prin care poate fi efectuată plata tuturor facturilor lunare, cu cardul, dintr-un singur cont.
 
 
Sursa: Startup Cafe