Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Orasele din Romania au inceput sa foloseasca aplicatii de tipul smart city - Prima intalnire din cadrul Dezbaterii Nationale Smart City 2017-2020 06-06-2017

Urmarește-ne cu un Like pe pagina FNTM de Facebook AICI.

Este nevoie de specialiști în administrațiile publice, iar pentru aceasta Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională împreună cu Ministerul Educației și Universitățile ar putea gândi programe dedicate prin care să crească nivelul de cunoaștere al celor care implementează strategii de dezvoltare locală.

 

Dezbaterea Smart City 2017-2020. Nevoi. Soluții. Metode, care a avut loc pe data de 30 mai, la București a creat oportunitatea comunicării între autoritățile publice, companii și consultanți în finanțare sau dezvoltarea strategiilor urbane moderne.

 

Evenimentul a fost deschis de Joshua Burke atașatul Comercial al Ambasadei SUA în România, care a recomandat ca investițiile smart să se concentreze pe doua direcții importante: smart energy și transport. De asemenea, Nicolaie MoldovanCity Managerul Alba Iulia, a vorbit despre proiectele implementate deja în acest oraș.

 

 

Ca invitat principal al dezbaterii și totodată proiect pilot de oraș inteligent, municipiul Alba Iulia a aratat audienței că poate fi un bun exemplu de urmat pentru oricare dintre orașele din România.  Pentru acest oraș, au fost alese în total 48 de proiecte, unele dintre ele implementate deja, altele aflate în curs de implementare și care aparțin atât unor companii mari, multinaționale dar și multor companii românești. Au fost deja implementate două proiecte cu impact deosebit la nivelul cetățeanului,  serviciul de e-ticketing și posibilitatea de a cumpăra prin SMS biletul de călătorie cu autobuzul, iar în prezent, în autobuze se poate folosi gratuit internetul (în partenriat cu Orange).

 

De asemenea, în Alba Iulia există 15 senzori care monitorizeaza calitatea aerului, iar în stațiile principale al orașului sunt amplaste panouri de informare cu privire la numărul autobuzului și în cât timp ajunge în stație. Cel de al doilea proiect important, implementat în timp și care a fost finanțat din fonduri UE se referă la implementarea mai multor aplicații care faciliteaza interacțiunea cu cetățeanul (dispecerat și call center pentru domeniul public, rețelele de utilități, iluminatul, parcările ilegale, câinii comunitari etc). “În parteneriatul cu Orange avem aplicația Civic Altert care permite cetățenilor să se adresese administrației locale cu problemele pe care le întâmpina, pot trimite fotografii cu elementele sesizate. O altă aplicație oferită de un start-up local, ne va permite sesiuni de chat cu cetățenii”, a spus City Managerul Alba Iulia. Nicolaie Moldovan a explicat succesul acestui proiect de tip smart city pentru Alba Iulia prin faptul că Primăria a investit foarte mult în calitatea umană și a atras oameni valoroși, cu experiență, cărora le-a oferit posibilitatea de a fi creativi. Totodată, Moldovan a recomandat altor orașe transparentizarea proceselor de administare locală, deschiderea către cetățeni și foate multă diplomație în relația cu autoritățile centrale. Municipiul Alba Iulia a reușit să dezvolte foarte multe proiecte atrăgând finanțare prin fonduri europene, fiind orașul cu cea mai mare absorbție a acestora, de 200 milioane de euro. 

 

Marius Bostan, Coordonatorul al Dezbaterii Naționale Smart City 2017-2020. Nevoi. Soluții. Metode  și membru fondator al Fundației Naționale a Tinerilor Manageri - FNTM, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia, a declarat în deschiderea dezbaterii că “România este țară orientată către viitor și vom încerca să extindem în toată țara o mișcare de atragere a atenției asupra acestei oportunități, despre cum un oraș poate deveni mai inteligent, cum un oraș poate pune această forță tehnologică în slujba dezvoltării economiei, cetățenior, turiștilor și în general a unei vieți mai bune, pentru că sunt soluții care nu costă mult și aduc beneficii foarte mari.“

 

 

O concluzie importantă, desprinsă în urma acestei dezbateri, a fost aceea că avem nevoie de specialiști în administrațiile publice, iar pentru aceasta Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională împreună cu Ministerul Educației și Universitățile ar putea gândi programe pentru autoritățile publice, prin care să crească nivelul de cunoaștere al celor care implementează strategii de dezvoltare locală, cum ar fi masteratele sau alte programe postuniversitare și care să fie implementate împreună cu companii din mediul privat, practicieni și astfel, să nu mai fie predate și învățate doar la nivel teoretic. Administrația locală trebuie să fie proactivă, să atragă oameni și companii, programele trebuie să fie implementate de jos, să plece de la adminstrațiile locale și nu să aștepte ca deciziile pentru crearea orașelor inteligente să vină de la nivel guvernamental.

 

De asemenea, tot o concluzie a dezbaterii a fost și aceea că  până acum au fost dezvoltate  izolat diferite soluții pentru fiecare dintre elementele unui oraș și că pentru  crearea cu succes a unui oraș inteligent este nevoie de adoptarea unei abordări integrate, astfel încât dezvoltarea urbană să fi uniformă și să poată crea mai multe beneficii, făcând astfel orașele mai atractive. La această idee au  contribuit în mod special Gerhard Hauber - Executive Partner Ramboll, Paulina Mitrea, Conf. Dr. UTCN, Cluj IT, dar și reprezentanți ai orașelor și municipiilor.

 

În România există 103 municipii și 300 de orașe cu potențial de smart cityIonuț Apostu, Viceprimar al orașului Buzău a precizat că în acest oraș au fost implementate câteva soluții tehnologice inteligente, în special în  ceea ce privește comunicarea cu cetățenii, dar că mai este nevoie de integrarea acestora cu toate companiile de utilități care deservesc cetațenii și care trebuie să aibă acces la aceste aplicații: “Ne trebuie o stategie specifică, suntem în impementarea multor soluții care funcționează la Alba Iulia de mult vreme. Lucrăm la proiecte ce privesc planul de mobilitatea urbană și pe baza rezultatelor planului să închegăm o stategie pe care să o supunem dezbaterii publice, să discutăm cu cetățenii și să vedem care anume dintre propunerile noastre sunt dorite de buzoieni. Mai avem nevoie de retehnologizare și avem buget în acest sens, dar și de sisteme moderne de monitorizare trafic și ticketing“, a spus Viceprimarul orașului Buzău

.

 

Un alt invitat al Dezbaterii, Viceprimarul orașului Roman, Roxana Iorga, a precizat că acest oraș este unul inteligent în devenire și că au fost implementate aplicații și platforme de guvernare electronică care cuprind sisteme de management al deșeurilor, supraveghere video, sistem de plăți online pentru taxe și impozite, managementul cozilor și  al timpilor de așteptare, acces la internet Wi-Fi în zonele publice. Ceea ce mai trebuie făcut în orașul Roman este continuarea informatizării sistemelor și serviciilor administrațiilor locale, dezvoltarea și menținerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă cu cetățenii, dar și între instituțiile locale, precum și scalarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu orașul.

 

 

 

Cristian PopescuViceprimar al Sectorului 2 al capitalei, a precizat că orașul inteligent nu înseamnă doar achiziționarea și implementarea unor soluții tehnologice, ci și adoptarea unor soluții fără a folosi tehnologia, ca urmare au transparentizat deciziile și publicat toate contractele și plățile pe website-ul Primariei, au introdus achizițiile centralizate, în zona utilităților de exemplu pentru toate unitățile de învățământ, urmând să fie introduse pe mai multe domenii.

 

La Dezbatere au participat companii care au implementat tehnologii inteligente la Alba Iulia,  în alte orașe din România, dar și reprezentanți ai unor companii din Israel, Anglia, SUA, Japonia și Finlanda.

 

Aino Mensonen, Ramboll Finlanda a vorbit despre dezvoltarea strategică a unui smartcityDragoș Nedelea, Head of Business Development Team - Smart City and E-Health Telekon România a prezentat scara dezvoltării proiectelor de succes: de la cetățeanul simpu la parteneriatele public-private, a vorbit despre ce lipsește din legislație în ceea ce privește aplicabilitatea smartcity și a prezentat soluții.

 

Silviu Neghină,  Sales Manager Orange România, a prezentat studiul de caz al implementarii smart city la Alba Iulia, aflat la 77% implementare: 190 de puncte de acces WiFi, 15 puncte acces WiFi mobil, acoperire completă LoRaWAN, 25 de stâlpi cu iluminat inteligent, 225 de beaconi (aplicația #eAlbaIulia), 15 autobuze cu senzori de monitorizare a calității aerului, 4 echipe implicate în InnovatioLabs.

 

Claudiu Petre, Vicepreședinte al NTT Data România a prezentat contribuția NTT adusă comunității  prin  invesții în educație, economia locală și susținerea activităților socio-culturale.

 

Brana Nikolajevic, Sales Specialist, RSA Threat Detection and Response, a adus în discuție securitatea cibernetică ce trebuie luată în considerare de orice administrație publică care implementează proiecte inteligente de tipul IoT și a precizat că, din păcate, cea mai mare putere a orașelor inteligente - interconectivitatea - este, de asemenea, cea mai mare slăbiciune. Soluțiile de securitatea datelor furnizate în România prin SolvIT Networks au fost prezentate cu această ocazie.

 

Gali Golan, VP Marketing&Communications ENSURAC&C, a vorbit despre cum ar trebui să arate un oraș, din punct de vedere al soluțiilor implementate, ca să fie un smart city.

 

Doinița Mihai, Smart City Experts, Waste management a arătat că în România se recuperează doar 5 % dintre deșeuri și că am rămas în urmă cu colectarea selectivă, ecologică. Cu această ocazie, a fost prezentată aplicația SIGUREC și stația de colectarea cea mai automatizată, cu tehnologie de ultimă generație. Sigurec City este o stație care preia mai multe tipuri de deșeuri și este asistată de către un operator, care și consiliază cetățenii. Bogdan Constantinescu, Waste Management, a vorbit de sistemul automatic de identificare a pubelelor de deșeuri de către mașina eco de gunoi - soluție ecomobilă aplicată deja în Croația. Soluția propusă are 3 mari componente: identificarea pubelei, cântărirea conținutului și senzorul din interiorul containerului care monitorizeaza volumul de deșeuri care este depozitat, precum și temperatura din interiorul containerului. O astfel de mașină a fost prezentată prticipanților la eveniment, chiar în parcarea hotelului unde s-a desfașurat dezbaterea.


Bogdan Ioan Grudnicki, Euronovate, a prezentat PaperLess, o soluție de eliminare a hârtiei din administrație, iar Răzvan Drăgoi, Development Manager FAN Courier, a prezentat soluții alternative smart de livrare - soluția “share places”, livrare în puncte de lucru PayPoint, eBOX – smart lockere destinate plăților și ridicării coletelor.

 

Răzvan Troie, Product Development Manager Printec Group Romania a vorbit despre soluții de plăți a taxelor, impozitelor și amenzilor pe un terminal automatizat și de soluția i-Velo, sisteme automate de închiriat instalate deja în zece locuri din București.

 

Răzvan Savu, Senior Consultant&Senior Research Analyst, IDC Romania a declarat in cadrul Dezbaterii: „Orașele sunt suma percepțiilor. Cui se adresează un smart city? Cine sunt smart people: nativi, stabiliți, turiști, temporari? - Tehnologia este un instrument care se folosește doar atunci când ai nevoie, de aceea strategiile de smart city trebuie să aibă un impact în viața cetățenilor, care trebuie să fie măsurabil, cuantificabil.“ Un oraș inteligent are, în opinia lui Răzvan Savu, 5 dimensiuni: viziune (strategie, conducere, justificare, bugetare), cultură (inovație, implicarea cetățenilor, transparență), procese (guvernanță. parteneriate, structura organizațională), tehnologie (adopție IoT, arhitectură de date pentru cetățean), date agregate.

 

Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE, a atras atenția asupra respectării standardelor naționale și internationale pentru iluminatul public exterior și interior, de ce sunt importante și ce trebuie să facă Primăriile pentru a avea iluminat public de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor: De asemenea, au fost prezentați pașii de urmat pentru o bună proiectare a sistemului de iluminat exterior și beneficiile unui iluminatul interior corect, în special cel din instituțiile de învățământ.

 

Specialiști străni care au implementat proiecte remarcabile de smart city au prezentat studii de caz după cum urmează: Gerhard Hauber, senior consultant în planificare urbană, Ramboll, a vorbit despre Copenhaga, Aino Mensonen, Ramboll Finlanda a vorbit despre Helsinki, iar Oren Gershtein, CEO Ideality Roads, Israel a vorbit despre rolul unui ecosistem al inovării în orașe inteligente-studiu de caz Israel.

 

O alta problemă ridicată în cadrul dezbaterii s-a referit la fatul că volumul datelor colectate crește în fiecare zi, iar acestea trebuie prelucrate și stocate undeva în siguranță. Cât de pregătiți suntem să le migrăm în cloud și cum le asiguram securitatea. La aceste întrebări a răspuns Andrew Robertson, Strategic Advisor, care a prezentat cel mai recent proiect data center - Eurodatapark - o locație unică, proiectată și echipată pentru recuperarea datelor în caz de dezastre și continuarea business-ului.

 

Șerban Pâslaru, Partener Țuca Zbârcea & Asociații, a prezentat soluțiile alternative la contractele clasice de lucrări și servicii și anume contractele de concesiune și parteneriatul public privat (PPT), avantajele acestora, precum și plata de disponibilitate în contractul PPP versus preţul în contractul de lucrări sau servicii.

 

Tot despre metode de finanțare ale proiectelor smart city, ale autorităților publice a vorbit și Valentin Miron, Președinte VMB Partners, care a prezentat printre alte soluții și varianta companie de proiect pretabilă proiectelor generatoare de venit.

 

Dezbaterea a fost încheiată cu un panel de prezentare a unor soluții inovative de smart city, dezvoltate de companii start-up, în căutare de finanțare și parteneri, urmată de o degustare de vinuri bio și discuții constructive între participanții la Dezbatere.

 

În continuare puteți urmări dezbaterea:

 

 

Evenimentul a reprezentat o bună oportunitate de networking între companii și reprezentanți ai orașelor care doresc să se dezvolte în conformitate cu așteptărie cetățenilor. Au asistat la demonstrații live ale unor soluții inovative și au avut ocazia de a se întâlni a doua zi, pentru a pune bazele unor parteneriate viitoare și pentru a discuta mai aplicat pentru accelerarea proceselor de implementare a noilor proiecte.

 

Mai multe detalii despre Dezbatere, prezentarile si grupurile de discutii, se regasesc pe site-ul organizatorului ConcordCom.

 

Organizatorii evenimentului au fost: Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM, cu susținerea agenției de PR & Events - Concord Communication.
 

Parteneri: Telekom, NTT Data, Orange, SolvIT, Euronovate, Best Tools Salubritate, Fan Courier, ENSURAC&C, Ramboll, Philips, Țucă Zbârcea & Asociații, VMB Partners, IBM, IOLA, UPC, Green Group, Senator Wines, Printec, General Survei CorporationEuroDataPark. 
 

Eveniment organizat cu sprijnul: RePatriot, Romanian Business Leaders, ANSSI, Edusa, TRIPDor, Voss Review, ClujIT, Different Angle Cluster, SEE.