Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Ministerul Culturii: Finantare de un milion de lei pentru proiecte ale industriilor si comunitatii creative 23-02-2016

sursa foto: adevarul.ro

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunță lansarea unei linii de finanțare pentru Industriile și Comunitățile Creative.

 

"Lansăm în premieră la Ministerul Culturii o linie de finanțare pentru Industriile și Comunitățile Creative. În anul 2016 vom organiza două sesiuni de selecție pentru finanțarea nerambursabilă de câte 500.000 lei fiecare. Sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural, cât și pentru capacitatea de a genera profit la nivel național, contribuind la dezvoltarea sectorului independent și public. În UE, Industriile Creative însumează 3% din produsul global brut, având o valoare de piață de 500 de miliarde de euro, angajând anual peste 6 milioane de oameni", precizează ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

 

Industriile Creative sunt acele sectoare ale creației și dezvoltării tehnologice ce generează profit și care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale și naționale: arhitectură, meșteșuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicații mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio, TV (e.g. producție video), mai informează sursa citată.

Ministerului Culturii va lansa în anul 2016 două sesiuni de selecție pentru finanțarea de proiecte în domeniul Industrii și Comunități Creative, prin  Programul CultIN, care are ca principal obiectiv stimularea inițiativelor și produselor competitive din indistriile creative, cu valoare de creștere economică (economie creativă) și de coeziune socială în orașele și regiunile țării. 

Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acțiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai puțin prezent și care vor determina dezvoltarea huburilor și clusterelor creative și a polilor de competitivitate regională. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifică resursele umane creative locale, în funcție de valoarea lor și de industriile culturale și creative dominante pentru un oraș sau o regiune anume, precizează Ministerul Culturii.

În acest sens, ministerul se angajează în a organiza două sesiuni de selecție pentru finanțarea nerambursabilă în conformitate cu noua direcție strategică, în limita a 500.000 lei fiecare. Normele metodologice vor fi anunțate pe site până la data de 1 martie.

De asemenea, Ministerul Culturii va susține o serie de proiecte considerate prioritare pe plan național și internațional din următoarele categorii: proiecte consolidate — proiecte culturale cu caracter unic, dezvoltate în timp, care și-au dovedit importanța pe plan național și internațional; proiecte ale uniunilor de creație — proiecte considerate prioritare de către uniunile de creație; proiecte ale minorităților și proiecte autonome ale instituțiilor din subordine, a căror reprezentativitate națională și internațională este incontestabilă.

Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie — 30 august va fi anunțată la data de 1 martie.