Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Initiativa FNTM: Intoarcerea in tara a romanilor din diaspora trebuie sa devina o prioritate a Guvernului Romaniei 08-11-2014

Intoarcerea in tara a romanilor din diaspora trebuie sa devina o prioritate a Guvernului Romaniei


Intoarcerea in tara a romanilor din diaspora, a celor care au plecat in cautarea oportunitatilor si pentru o viata mai buna, ar produce o crestere economica de peste 5% anual.
 

Constatam ca un numar din ce in ce mai mare de romani care lucreaza in strainatate ar dori sa se intoarca acasa. Ei detin resurse in bani, cunostinte, abilitati, experienta si o mare capacitate de munca. Pana acum, banii trimisi de ei au adus o contributie importanta la cresterea Romaniei. Marea majoritate au emigrat pentru ca in tara lipseau oportunitatile, perspectivele unui viitor mai bun lipseau. Acestia au ales sa plece intr-o lume libera, a competitiei, a coruptiei foarte scazute, a valorilor etice, au emigrat in economii functionale.

Cei mai multi isi iubesc tara si e momentul sa dovedim ca ii pretuim.

 

Guvernului Romaniei ar trebui sa considere o prioritate nationala atragerea romanilor plecati. Acestia pot investi in economia Romaniei si vor reveni in tara aducand cu ei posibili investitori si asociatii din tarile in care traiesc.
 

Sunt convins ca transferul de know-how si infuzia de capital astfel dobandite vor reprezenta un imbold important pentru economia romaneasca.
 

Guvernului Romaniei poate elabora un program de urgenta prin care sa poata cofinanta cu 50% orice start de afacere in tara a unui roman care se intoarce cu capital, cu respectarea principiilor de transparenta, a cadrului ajutorului de minimis si a regulilor europene. Banii pot fi alocati din surse europene. Regulile de acordare a asistentei trebuie sa fie clare, simple si promovate in toate comunitatile romanesti din afara tarii. Propun ca aceasta initiativa sa fie acompaniata de un program de stimulare a creditarii pentru noi investitii.
 

Exista deja experienta necesara, exista cadrul legal necesar - caruia i se pot aduce imbunatatiri, exista expertiza in ministere, dar e nevoie de vointa si fermitate politica imediata.
 

Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu Romania adoptat de Comisia Europeana poate fi folosit de Guvernul Romaniei pentru a oferi o sansa ideilor de afaceri ale potentialiilor investitorii romani care doresc sa se intoarca in tara. 
 

Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri este gata sa se alature grupurilor de experti la elaborarea procedurilor, in concordanta cu dorintele celor care vor sa se intoarca acasa.
 

Suntem  gata sa promovam cu toate fortele noastre lansarea acestor programe de interes national imediat.
 

Sunt convins ca aceasta initiativa ar putea atrage in tara mai multe miliarde de euro, bani ce vor intra in economia reala si ar putea duce la o folosire mai eficienta a banilor europeni. Consider ca aceasta initiativa va aduce plusvaloare in economia romaneasca, ducand la o cresterea economica de peste 5% anual. De asemenea, va arata romanilor plecati ca se doreste intoarcerea lor in tara.
 

Rog pe toti cei interesati, romani din tara si strainatate, asociatii de oameni de afaceri, patronate, fundatii care promoveaza antreprenoriatul, organizatii din societatea civila, mediul academic si liderii de opinie sa sustina aceasta initiativa pentru a restarta Romania.
 

Avem nevoie de principii sanatoase, de o atitudine occidentala in fata muncii si de curaj pentru a aduce Romania acolo unde isi are locul.
 

Daca iubiti romanii si Romania va chem la actiunea imediata de convingere a Guvernului ca acesta sa actioneze. E un moment istoric care ar trebui fructificat.

 

 

Marius Bostan

Presedinte FNTM