Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

FNTM continua initiativele in Republica Moldova 01-11-2017


Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM continua initiativele sale in Republica Moldova in sprijinul dezvoltarii economice locale


In actiunile sale in Republica Moldova, FNTM foloseste experienta acumulata in proiectele strategice Rural-Antreprenor, Rural-Manager si Intreprinzatori in turism - Pensiuni in Romania, prin care peste 7000 de antreprenori, manageri si viitori intreprinzatori au beneficiat de educatie antreprenoriala, consultanta personalizata in dezvoltarea afacerilor rurale si din domeniul turismului, conferinte motivationale, schimburi de experienta, acces la bune practici nationale si internationale,  instrumente online si offline de promovare a afacerilor, studii si cercetari de piata FNTM si acces la literatura de specialitate. 

Dintre initiativele FNTM in Republica Moldova, derulate in ultimii 7 ani, amintim:

 

Forumul ”Youth entrepreneurship in a Modern Society”, noiembrie 2017
 
In aceasta perioada FNTM pregateste participarea unei delegatii de 10 antreprenori romani pentru a reprezenta tara noastra in cadrul Forumului  ”Youth entrepreneurship in a Modern Society”, desfasurat intre 21 - 22 noiembrie 2017, in Chisinau.
 
Forumul e organizat de catre partenerul nostru Asociatia Nationala a Tinerilor Manageri din Moldova - ANTiM, in cadrul programului Erasmus+, gestionat de Comisia Europeana.
 
Forumul reprezinta o oportunitate pentru peste 130 de antreprenori, oameni de afaceri, experti in inovare si practicieni din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Italia, Georgia si Armenia de a se intalni si discuta oportunitati de business, de a identifica si stabili noi parteneriate pentru extinderea afacerilor.
 
Mai multe detalii despre agenda Forumului si componenta delegatiei romane de 10 antreprenori regasiti AICI

 


 

Gratuitate la Programe e-Learning FNTM 

Incepand cu anul 2010 FNTM a oferit permanent acces gratuit la Programele e-Learning de educatie in management si cultura antreprenoriala  ManagerAntreprenor si Intreprinzator in turism, prin parteneriatul cu Asociatia Nationala a Tinerilor Manageri din Republica Moldova (ANTiM), cu sprijinul Ministerului Educatiei si Sportului din Republica Moldova, dar și prin promovare directă la evenimente la care FNTM a participat.

De asemenea promovarea programelor e-Learning FNTM s-a realizat prin colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe din România în  Programul Antreprenori Români de Pretutindeni (2016).

Peste 300 persoane din Republica Moldova, antreprenori, studenti, membri ai asociatiilor de tineret si persoane interesate de dezvoltarea unei afaceri,  studiaza pe platformele noastre de  e-Learning.


 

Forumul de afaceri 2015, Chisinau

FNTM a participat in decembrie 2015, la Chisinau, la Forumul de Afaceri  2015: 
Realitatile si potentialul de dezvoltare a afacerilor de catre tinerii antreprenori in Republica Moldova, organizat de partenerul Asociatia Nationala a Tinerilor Manageri din Republica Moldova - ANTiM.

 

Laura Popa, manager de proiecte si vicepresedinte FNTM, a prezentat Platformele online de educatie antreprenoriala si de management puse la dispozitie de FNTM in Republica Moldova, prin burse gratuite de studiu, precum si posibilitati de cooperare si promovare prin instrumente online.
Peste 70 de persoane din Republica Moldova s-au inscris la programe online de educatie antreprenoriala si de management, in urma initiativelor FNTM din 2015.

Detalii AICI

 

 

Proiect de dezvoltare locala in 13 comunitati

Dintre actiunile Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri in Republica Moldova evidentiem proiectul Sustinerea comunitatilor pentru Dezvoltarea Economica Locala prin initiative de formare continua, planificare strategica si dezvoltarea mediului de afaceri local, derulat in 2015, prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD. Partenerii proiectului sunt IHS Romania, Civicus Management & Development Company, IDU si FNTM.

FNTM, prin expertii sai, a realizat intalniri de coaching in sprijinul dezvoltarii economice locale si a oferit suport pentru initierea unor comitete de dezvoltare locala, asociatii si cluburi de afaceri, in 13 comunitati din Republica Moldova.

Dintre rezultatele proiectului enumeram:

- asistenta, coaching, oferite in sprijinul dezvoltarii economice locale in toate cele 13 comunitati din Republica Moldova: Larga, Chiscareni, Cioresti, Ciuciuleni, Corlateni, Gura Galbenei, Ivancea, Lipcani, Mingir, Pelinia, Rusestii Noi, Razeni si Pepeni.
- 2 serii de misiuni locale - intalniri de coaching in cele 13 comunitati din Republica Moldova pentru, in sprijinul Dezvoltare si a sustinerii antreprenoriatului
- 38 persoane din cele 13 comunitati aderate la grupurile de coaching online dedicate comunitatilor locale, alaturi de adrenti din Romania si Diaspora
- peste 110 persoane din R. Moldova, Romania si Diaspora aderate, din care 30 de persoane din Republica Moldova aderate grupului online general, dedicat Republicii Moldova.
- documente model si resursa, ca suport pentru initierea consiliilor de dezvoltare locala, asociatii de afaceri - model plan de actiune, statut, regulament
- peste 70 de persoane din Republica Moldova inscrise la programe online de educatie antreprenoriala si de management, in urma intalnirilor si promovarii programelor in cele 13 comunitati si in urma conferintelor de antreprenoriat la Cahul, Chisinau si a Forumului de afaceri.
Mai multe detalii AICI.Partener la Conferintele RBL "Vreau sa fiu antreprenor"

Din partea FNTM, Marius Bostan a participat ca speaker la conferintele "Vreau sa fiu antreprenor" din Chisinau si Cahul, din octombrie 2015. 

Conferintele 'Vreau sa fiu antreprenor' sunt organizate de Fundatia Romanian Business Leader si Generator Hub si au ca scop promovarea spiritului antreprenorial in randul tinerilor si provocarea acestora pentru a crea schimbare in Republica Moldova.
 

 

 

Donatie de carti alaturi de Fundatia Dignitas

De asemenea, in 2015 FNTM a colaborat si a sprijinit proiectul „Demnitate prin cultura”, initiat de Fundatia Dignitas, ce are ca obiect donatia de carti pentru comunitati rurale din Republica Moldova si pentru institutii de cercetare, educatie si cultura din Chisinau.

FNTM a participat cu o donatie de 422 carti de literatura de antreprenoriat si educatie manageriala, precum si materiale si publicatii realizate de Fundatie.

 

 

Misiune economica in Bavaria
 

In anul 2009 FNTM in parteneriat cu em&s Germania, au organizat in Bavaria misiunea economica Echipamente si tehnologie in industria Constructiilor pentru manageri din Republica Moldova’. In cadrul delegatiei au participat 12 manageri din Republica Moldova, reprezentati ai companii din industria constructiilor. Evenimentul a fost organizat in cadrul programului Bayern - Fit for Partnership, initiat de Ministerul de Stat pentru Economie din Bavaria.
 

  

 

Scopul initiativelor FNTM in Republica Moldova este de a promova importanta educatiei antreprenoriale si de management in sprijinul dezvoltarii economice locale.

Consideram ca investitia in educatie formeaza antreprenori de succes care pot dezvolta afaceri sanatoase si prospere.