Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Concluziile dezbaterii Capital, ”Energie pentru viitor” 16-10-2017
Urmareste-ne cu un Like pe pagina FNTM de Facebook, AICI.
 
Revista Capital, cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, a organizat joi, 12 octombrie, dezbaterea “Energie pentru viitor”. La eveniment au participat oficiali ai ministerului Energiei, alături de reprezentanți ai principalelor companii de stat sau private din domeniul energiei, dar și membrii ai asociațiilor din domeniu.
 
Concluziile dezbaterii au atras atenția asupra nevoii de investiții și de listări pentru a capitaliza companiile și a prelungi durata de viață a resurselor exploatate. Iar companiile care au realizat investiții au văzut și rezultatele.
 
”În domeniul producerii de energie electrică, Romgaz şi-a propus eficientizarea activităţii prin realizarea unor investiţii pentru creşterea randamentului Centralei Termoelectrice (CTE) Iernut la minimum 55%”, a declarat Vlad Pavlovschi, directorul Direcției Dezvoltare Afaceri în cadrul Romgaz. În ceea ce privește listările promise și amânate, oficialii ministerului Energiei au declafat că listarea Hidroelectrica a intrat înlinie dreaptă, însă se va materializa anul viitor.
 
”Listarea Hidroelectrica este una dintre cele mai aşteptate. Vrem să dăm un semnal că Guvernul e orientat spre transparenţă. Proiectul e în dezbatere publică. De o listare propriu-zisă vom vorbi în 2018”, a spus Radu Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent la dezbatere.
 
Pentru această iarnă, autoritățile au asigurat că nu există probleme în asigurarea agentului termic și energetic. ”Avem înmagazinate peste două miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar continuăm să importăm de la ruși. Resursele din Marea Neagră și noile zăcăminte descoperite de Romgaz ne pot transforma într-un hub regional, dar până acolo mai este drum lung. Mixul energetic arată bine, dar este în continuare vulnerabil”, a mai spus Radu Tudorache.
 
Principalii jucători din sistem au atras atenția că este nevoie urgentă de o strategie energetică națională relevantă.
”Au trecut zece ani de la elaborarea primului draft al strategiei energetice a României, dar nici acum nu avem forma finală a proiectului. Cărbunele e o sursă de încredere, strategia energetică trebuie să aibă în vedere acest aspect. Investiţiile majore în sectorul energetic se pot număra pe degete, deşi de mulţi ani se discută de proiecte cu impact semnificativ”, a declarat, în cadrul aceleeași dezbateri, Laviniu Danciu, reprezentantul Complexului Energetic Oltenia. 
 
Pentru consumatorii casnici viitorul nu arată prea bine. Digitalizarea și securitatea aprovizionării implică investiții care se vor regăsi în facturi. De altfel, cei prezenți la evenimentul Capital au arătat că tendința, nu doar la noi, ci și pe plan regional, este că prețurile vor crește în continuare. Totuși, liberalizarea aduce opțiuni mai ieftine și posibilitatea de a alege furnizorul cel mai ieftin.
 
Vă invităm să citiți declarațiile integrale făcute de cei prezenți la eveniment în ediția de săptămâna viitoare a revistei Capital.