Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Antreprenoriatul invinge resemnarea - Conferinta la Alba Iulia 07-06-2018

Este una dintre concluziile principale ale Conferintei „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnarii”, ce a avut loc la Alba Iulia, joi, 7 iunie. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „MICESA - Masuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale in comunitatile marginalizate din Municipiul Alba Iulia“, derulat de Municipiul Alba Iulia, in parteneriat cu sase organizatii.Toti vorbitorii au insistat pe importanta lansarii de mici afaceri ca solutii pentru dezvoltarea comunitatilor defavorizate din municipiu vizate de proiect.

 

„In Primaria Alba Iulia nu se sta, echipa pe care o conduc este preocupata sa gaseasca resursele necesare pentru cresterea nivelului de investitii, iar acestea sa contribuie la acoperirea nevoilor existente”, a spus Nicolaie Moldovan, City Managerul municipiului la Conferinta dedicata antreprenoriatului. „Urmarim sa identificam oameni care doresc sa acceseze resurse si sa acumuleze stiinta infiintarii unei noi firme ori a unei intreprinderi familiale. Ii vom invata sa isi porneasca afacerea, sa o dezvolte, sa creeze noi locuri de munca.” Nicolaie Moldovan a avut si un indemn pentru cei prezenti: „fiti promotorii proiectului nostru, impartasiti cu familia, prietenii si cunostintele oportunitatile proiectului, sansa de a primi bani pentru a transforma un vis in ceva concret.”

 

Derulat de Municipiul Alba Iulia in zone din comunitatile „Goldis”, „Paclisa” si „Chicago“, proiectul MICESA ofera ajutor tintit, concret pentru cel putin 600 de persoane defavorizate. Cum insa cel mai bun antidot la marginalizare si cea mai buna pavaza contra saraciei sunt bunastarea, dinamismul social, increderea de sine aduse de economia de piata, proiectul nu se limiteaza la asistenta sociala, ci vizeaza si dezvoltarea antreprenoriatului si infiintarea de noi afaceri in aceste comunitati.

 

Potrivit lui Valentin Miron, presedinte al FNTM, „cunostintele dobandite prin participarea la cursurile de antreprenoriat si prin discutiile cu oameni de afaceri care au trecut prin aceleasi framantari de inceput de drum, sprijinul si consultanta oferite de proiect sunt tot atatea sanse importante si un imbold in indeplinirea visului de bunastare si independenta materiala”. Noile afaceri lansate, a adaugat Valentin Miron, „nu vor fi doar o sursa de bani personala, ci si un ajutor pentru comunitatea din care faceti parte”.

 

40 de persoane din cele trei comunitati vizate de proiectul MICESA vor participa si la cursurile gratuite de antreprenoriat special concepute de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM. Vor fi incurajate sa-si deschida propriile afaceri. FNTM, DAD EXPERISE si FUNDATIA PAEM ALBA le vor oferi consultanta sa-si realizeze planurile de afaceri cu care vor intra intr-un concurs, in urma caruia vor fi selectate 15 idei de noi afaceri. Fiecare va primi pentru implementare cate un grant de pana la 25.000 euro.  

 

 

Marius Bostan, co-fondator FNTM, initiator al RePatriot si fost ministru al Comunicatiilor, a explicat in acest context: „umarim cultivarea curajului de a porni pe cont propriu. Fiti unul dintre oamenii curajosi!”   

 

Oameni de afaceri sau antreprenori de succes precum Sebastian Onac - manager al Centrului  socio-medical Maria BeatriceCalin Maties - fondatorul Brutaria Santimbru , pita de Santimbru considerata de ministerul Agriculturii produsul traditional al anilor 2015 si 2017, Romosan Nicolae - fondator al Cascaval De Casa Romosan si Claudia Pilat, consultant FNTM si proprietar al Agropensiunea Insula Christiana, au vorbit despre acest curaj necesar lansarii in noi intreprinderi, dar si despre bunastarea si increderea de sine pe care ti le furnizeaza aceste reusite. Iar Cristian Tudorescu, analist financiar si managing partner Explore Asset Management SA, si Alin Angheluta, universitar in cadrul ASE, antreprenor si trainer MICESA, au dat detalii despre cursurile de educatie antreprenoriala.

 

Proiectul „Masuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale in comunitatile marginalizate din Municipiul Alba Iulia - MICESA“ este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capitalul Uman (POCU) 2014-2020. Proiectul MICESA este implementat de Municipiul Alba Iulia, in parteneriat cu DAD EXPERTISE, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM, FUNDATIA PAEM ALBA si Filiala de Cruce Rosie a Judetului Alba. Proiectul e dedicat comunitatilor „Chicago“ (blocuri V5 si V6),„Goldis”(blocuri 6BCD, 7BCD, 8 BCD) si „Paclisa”(str. Alunului nr.1-20, str. Coastei, str. Mierlei, str. Raristei, str. Vaii, str. Carpenului - imobil 141 A-E, interval intersectie imobile 132, 153 - capat strada imobil 162).

 

Date de contact experti recrutare: Livia ISTRATE: 0720.450.887, Cristina BOC: 0753.115.506, Petronela SERBAN: 0752.476.357.
Expert FNTM in antreprenoriat: Claudia PILAT claudia.pilat@fntm.ro, 0745.861.220.