Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

MFE anunta lansarea aplicatiei online de depunere a proiectelor europene [Tutorial VIDEO] 29-02-2016


Aplicatia MySMIS 2014 poate fi testata in perioada 8-18 martie 2016.
 

Aplicația pentru depunerea online a proiectelor europene, MySMIS 2014, care va fi funcțională din 19 martie, va avea 8 module, până în iunie, a anunțat Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul audierii sale în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, scrie Agerpres.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunță că la acea dată va fi disponibil pentru a fi testat de către public modulul ”Depunerea cererii de finanțare” al aplicației, versiunea 1.0, la adresa www.fonduri-ue.ro. Aceasta aplicatie IT a fost elaborată de către MFE împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru a facilita schimbul electronic de informații între beneficiari și autoritățile cu atribuții în gestionarea fondurilor europene structurale și de investiții. Prin implementarea aplicației MySMIS 2014, Ministerul Fondurilor Europene răspunde prevederilor regulamentelor europene aplicabile perioadei de programare 2014-2020, conform comunicatului publicat de minister.


"În perioada 8-18 martie potențialii beneficiari pot intra în aplicație. Între timp am făcut o rețea foarte modernă de Help Desk, așa cum este și la Comisia Europeană, un fel de Call Center prin care prin telefon sau email să i se dea omului toate informațiile de care are nevoie și clarificările. La nivel regional și în fiecare județ facem un One-Stop-Shop și avem o echipă de 2-4 oameni care stau și asistă beneficiarii pentru că în marile proiecte pe care le-am avut în perioada anterioară, beneficiarii nu au fost sprijiniți și informațiile pe care le-au primit uneori au fost distorsionate și nu din rea-voință. Vrem să evităm aceste nereguli. Sistemul informatic va fi funcțional după 18 martie, după această testare", a declarat minstrul Fondurilor Europene, citat de Agerpres.

Orice persoană juridică interesată de testarea aplicației IT trebuie să fie înregistrată în sistem de către reprezentantul legal sau un împuternicit al acestuia, obligatoriu prin utilizarea propriului Certificat digital calificat pentru semnarea electronică a documentelor. Certificatele digitale calificate sunt folosite și în alte situații de interacțiune cu autoritățile (ex. depunerea de declaraţii fiscale la ANAF). Sunt acceptate în sistem toate certificatele digitale calificate emise în condițiile legii. În cadrul proiectelor ce urmează a fi finanțate, costurile aferente procurării certificatelor digitale calificate sunt eligibile.

Atât în faza de testare cât și după lansarea în producție, o persoană juridică va putea înscrie mai mulți utilizatori pentru completarea informațiilor din cererea de finanțare.

Apelurile deschise în sistem în perioada de testare vor conține prevederi ale ghidurilor ce pot suferi modificări în varianta finală.

"Sistemul va avea 2 module după testare, dar va avea în total 8 module care se vor face treptat până în iunie. Cele două module de comunicare cu beneficiarii sunt gata, respectiv apel și cerere de finanțare, după care urmează modulul de contractare, nereguli, de raportare la Comisie", a arătat Răducu. Dna ministru a adăugat că "odată ce aplicantul își depune CNP-ul și spune că se numește Ionescu, Popescu, imediat este legat la baza de date a Poliției și este verificat dacă CNP-ul este al acelei persoane și are voie să se înscrie. Este interconectat cu mai multe baze de date astfel încât să eliminăm din problemele și dificultățile pe care le-am avut în prima perioadă când veneau beneficiari pe mai multe proiecte și lucrau 30 de ore pe zi pe un proiect. Nu o să se mai poată face asta și o să știi cine lucrează și cum. Nu avem ce face, am întârziat cu o lună."

Încurajăm potențialii beneficiari să identifice și să ne sesizeze eventuale dificultăți în accesarea sau introducerea datelor aferente cererilor de finanțare, pentru a sprijini îmbunătățirea sistemului, menționează comunicatul publicat de MFE. 

Startupcafe.ro a publicat un tutorial video care descrie funcționarea sistemului MySMIS 2014:

 

Mai multe detalii despre funcționarea MySMIS 2014 puteți citi pe startupcafe.ro.